Dołącz do czytelników
Brak wyników

Temat numeru

20 lutego 2018

NR 2 (Listopad 2017)

Siedziba „Wiadomości Wrzesińskich”
Budynek bliski mieszkańcom

0 66

Ponad 550 m2 – taka jest powierzchnia siedziby redakcji „Wiadomości Wrzesińskich”, czyli obiektu, który otrzymał prestiżową nagrodę Jury Konkursu Bryła 2016 na najlepiej zaprojektowany budynek w Polsce. Autorami zwycięskiego projektu byli architekci z poznańskiej pracowni Ultra Architects.
 

Obiekt powstał w niewielkiej, liczącej trzydzieści tysięcy mieszkańców, Wrześni w województwie wielkopolskim. Jego kształt określony został przez program funkcjonalny. Prace nad budynkiem rozpoczęła gruntowna analiza budżetu. Dlatego – choć warunki zabudowy pozwalały na postawienie budynku trzykondygnacyjnego, o powierzchni około 1000 m2 – ostatecznie zdecydowano się, przy założonej jakości rozwiązań architektonicznych, zmniejszyć powierzchnię obiektu do wspomnianych 550 m2. Podczas prac nad optymalizacją funkcji okazało się jednak, że modernizacje można przeprowadzić tylko na kondygnacjach drugiej i trzeciej.

Parter

Parter to strefa publiczna, w której mieszczą się biuro obsługi klienta, kawiarnia i niewielki parking (z pięcioma miejscami postojowymi oraz miejscem dla rowerów). Ponieważ program funkcjonalny tej kondygnacji jest najbardziej rozbudowany, jej powierzchnia jest największa. Ze względu na pełnioną funkcję jest to najbardziej otwarta część budynku – jego elewacja jest przeszklona, a wejście osłonięte niewielkim daszkiem, co tworzy przyjazną strefę wejściową.

Pierwsze piętro

Pierwsze piętro, o nieco mniejszej powierzchni niż parter, mieści pokoje redakcji. Zaprojektowanie tej części budynku było dla architektów największym wyzwaniem, należało bowiem połączyć ze sobą dwa różne założenia: z jednej strony otwartość i jawność dziennikarstwa, a z drugiej – prozę pracy w redakcji. Redaktorzy większość czasu spędzają przed monitorami komputerów, więc żeby zapewnić im komfortowe warunki pracy, trzeba było ograniczyć ilość światła wpadającego do wnętrz. Dlatego pokoje redaktorów, niewielka jadalnia i pokój konferencyjny usytuowane są od strony północnej. Wszystkie te pomieszczenia mają dostęp do zewnętrznych tarasów. Otwarta przestrzeń ze stanowiskami pracy dziennikarzy zajmuje natomiast południową część piętra. Z tego względu osłaniającą ją fasadę budynku pokryto perforowanymi panelami przeciwsłonecznymi. Wzór perforacji tych paneli inspirowany jest szpaltą gazety, więc praktyczna przesłona pełni jednocześnie funkcję identyfikacji wizualnej budynku. Co więcej, perforowana elewacja, która w dzień zapewnia ochronę przed zbyt mocnym światłem, w nocy jest niemal niewidoczna. Podświetlone od środka wnętrze jest bardzo dobrze widoczne z...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań magazynu "Forum Nowoczesnego Budownictwa"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy

    Marcin Kościuch

    Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej. Członek Stowarzyszenia Architektów Polskich. Swoją karierę zawodową rozpoczął od pracy w zespole Studia ADS m.in. nad projektem nowego Terminalu Portu Lotniczego Poznań-Ławica i nowych hal Międzynarodowych Targów Poznańskich. W 2004 roku założył autorskie biuro projektowe Ultra Architects s.c. w Poznaniu. Laureat Nagrody Architektonicznej Polityki oraz EUROPE 40 UNDER 40. Projektant wzorcowej termomodernizacji poznańskiego bloku na Osiedlu Chrobrego, która znalazła się w albumie „101 najciekawszych polskich budynków dekady”.
    Autor m.in. projektu Domu nad morzem, który otrzymał pierwszą nagrodę w konkursie „Polski Cement w Architekturze” w 2013 r. oraz wyróżnienie w konkursie SARP o Nagrodę Roku 2013 r.

    Tomasz Osięgłowski

    Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Poznańskiej. Członek Stowarzyszenia Architektów Polskich. Swoją karierę zawodową rozpoczął od pracy w zespole Studia ADS m.in. nad projektem nowego Terminalu Portu Lotniczego Poznań-Ławica i nowych hal Międzynarodowych Targów Poznańskich. W 2004 roku założył autorskie biuro projektowe Ultra Architects s.c. w Poznaniu. Laureat Nagrody Architektonicznej Polityki oraz EUROPE 40 UNDER 40. Projektant wzorcowej termomodernizacji poznańskiego bloku na Osiedlu Chrobrego, która znalazła się w albumie „101 najciekawszych polskich budynków dekady”.
    Autor m.in. projektu Domu nad morzem, który otrzymał pierwszą nagrodę w konkursie „Polski Cement w Architekturze” w 2013 r. oraz wyróżnienie w konkursie SARP o Nagrodę Roku 2013 r.